Carregant...

Què és?

Què és Bressolant?

1. Bressolant

Bressolant és un llibre disc que arreplega onze cançons de bressol tradicionals valencianes interpretades per veus femenines i masculines actuals. La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València ha creat la campanya de foment de l’ús del valencià «La benvinguda a casa» destinada als futurs pares i mares de la qual Bressolant forma part. L’obsequi que reben està compost pel llibre CD, un pitet, una tira per al xupló, un adhesiu per al cotxe, un fullet amb suggeriments per al nom del nadó (en col·laboració amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua) i un opuscle de recomanacions per a fomentar la lectura des del primer moment (en col·laboració amb la Fundació Bromera de Foment de la Lectura).

La campanya és distribuïda amb la col·laboració de les comares, que lliuren l’obsequi a les mares en un període d’alegria i també de reflexió. La transmissió generacional de la llengua dels avis als pares i ara als fills és la imatge de la campanya. Paraules vinculades al món del nadó, com ara ‘bolquers’, ‘farinetes’, ‘pitet’, flassada’... També propostes a l’hora de triar el nom amb què l’identificaran de per vida i recomanacions per a donar la benvinguda a la lectura des dels primers moments.

Els textos que apareixen en la web formen part de la teis doctoral de Vicent M. Garcés Ventura La cançó de bressol. Concepte de gènere i classificació de variants. Anàlisi formal i temàtica, dirigida per Gemma Lluch, de la Universitat de València, i Carme Oriol, de la Universitat Rovira i Virgili.

2. Les cançons de bressol valencianes

En els diferents cançoners editats a les nostres terres hi ha un conjunt de cançons que s’han recollit com a cançó de bressol perquè compleixen amb la funció, però també perquè totes elles presenten els trets musicals com ara el compàs, el ritme, les notes, el to, etc. També cal assenyalar la presència d’unes temàtiques íntimament lligades al món dels somnis i al mateix acte d’adormir els xiquets i les xiquetes: com és l’entorn domèstic de l’infant, la persuasió a través de regals, la descripció del procés d’adormir i les característiques físiques de la criatura.

A més a més, dins del repertori valencià de cançons de bressol criden poderosament l’atenció dos fets. El primer d’ells és la poca presència que hi té la invocació de forces sobrehumanes o celestials. I el segon element és l’escassa presència de cançons formades en la seua totalitat per un conjunt d’onomatopeies tal i com ocorre amb les nanes castellanes.

En aquest recull s’hi presenten un total d’onze cançons de bressol bastant representatives del repertori global. No obstant això, pot ser que no reconegueu alguna de les cançons enregistrades perquè trobeu que la melodia no és la que escoltàveu; o bé perquè la lletra no coincideix amb aquella que acostumàveu a cantar. Per aquest motiu vos oferim unes altres variants de les cançons presentades a Bressolant que tal vegada encaixen amb la versió que vosaltres coneixeu. A més a més, la breu contextualització que oferim permetrà gaudir i apreciar els matisos que cada variant presenta.

+ informació

COMPARTIR: